Culori

http://2.bp.blogspot.com/_FY7BOBqhss4/TUaIsmHwY1I/AAAAAAAAABQ/u4H2yHKNS14/s1600/Picture+158.jpg Culorile penajului perusilor

Toate varietăţile de peruşi de azi au drept părinţi ancestrali peruşii sălbatici din Australia. Aceştia sunt de un verde strălucitor, au faţa galbenă, şase buline la gât şi obraji violet. Dungi galbene şi negre coboară de pe cap până pe spate, între aripioare. Penele de pe aripi şi de pe spate sunt negre cu margini galbene, iar remigele (penele lungi de pe aripi care ajută la zbor) sunt aproape în întregime negre, mărginite doar de o dungă subţire galbenă. Cele două pene lungi din coadă sunt de un albastru-verzui închis irizat, cu o dungă subţire galbenă care le separă. Picioarele şi gheruţele sunt gri.
1. CULOAREA DE BAZĂ – ALB SAU GALBEN
Peruşul poate avea penajul de culori felurite, în nuanţe de albastru, gri, oliv sau verde, dar culoarea lor de bază se vede pe mască, adică la penele de pe cap. Astfel, peruşii se împart în două mari grupe, peruşii cu mască galbenă, ca cei sălbatici, şi peruşii cu mască albă (cărora le lipseşte pigmentul galben). Culoarea de bază este vizibilă şi între dungile negre de pe spinare şi de pe aripi.
In mod normal, penele de pe corpul peruşului au o anumită structură care reflectă culoarea albastră. La peruşii cu mască galbenă, albastrul reflectat de pene se combină cu galbenul şi dă penajul verde şi anume un verde deschis, cea mai răspândită varietate.
Peruşii cu masca albă, fără pigment galben, au în general penajul albastru. De la cele două mari grupe de culori apar varietăţi de culoare în funcţie de factorii care intervin: negru, gri, violet, diluarea nuanţelor, albinoşii sau lutino.
Mutatiile de culoare

Factorul negru (dark factor): factor negru zero, 1 factor negru sau 2 factori negri. Nu intrăm în detalii de genetică, spus mai simplu, factorul negru închide la culoare nuanţa penajului.
La un perus cu niciun factor negru ,culoarea lui este mai deschisa (cand ne referim la perusal cu masca galbena).Can un perus are 1 factor negru ,culoarea lui variaza la un verde mai inchis.Cand pasarea are 2 factori negrii culoarea este foarte inchisa.
Aceeasi situatie o avem si la perusii cu masca alba ,astfel incat cand nu are factor noanta sa se numeste sky blue ,pentru ca este deschisa ,cu un factor negru ,se numeste cobalt ,iar cu 2 factorii negri se numeste mauve.
Factorul gri – nuanţa gri din penaj este puternică şi alterează culoarea întregului corp., în special la peruşii cu mască albă. Astfel, peruşul cu mască albă şi factor gri capătă o nuanţă gri pregnanta.
Factorul violet – este mai greu de depistat pentru că nu este o culoare dominantă, care să schimbe radical înfăţişarea peruşului. Este mai uşor de reperat la peruşii cu mască albă care au un singur factor negru. În schimb, la peruşii cu mască galbenă este aproape imperceptibil, se observă doar o nuanţă mai închisă de verde. Un crescător experimentat poate observa prezenţa factorului violet în regiunea gheruţelor şi pe burtică. 1 factor violet prezent la peruşul cobalt va da naştere unui peruş violet autentic.
3. Alte nuante
-Lutino –perusii galbeni
-Albino-perusii albi
-Cinnamon-,,perusul scortisoara’’
-Albino ros -perus alb cu ochii rosii

Leave a comment