Curiozitati

Cum a devenit perusul animal de companie?

Peruşii provin din câmpiile aride ale Australiei şi, timp de mii de ani, au trăit doar acolo. Până când au fost descoperiţi de un om de ştiinţă european şi au cucerit întreaga lume, fiind azi cea mai răspândită pasăre de companie.
Primii doi peruşi care au părăsit ţinuturile natale au fost adoptaţi de naturalistul John Gould, în anul 1838, şi aduşi în Anglia. Gould fusese fascinat de firea zglobie a păsărilor şi de ciripitul lor vesel, precum şi de penajul uluitor de frumos. Micuţi, fragili şi drăgălaşi, peruşii l-au cucerit pe loc. Acasă, urmărindu-i zi de zi, avea să descopere că sunt foarte uşor de crescut în captivitate datorită firii lor curioase şi prietenoase. Peruşii au dat dovadă de o abilitate ieşită din comun în lumea oamenilor. Au reuşit să se adapteze mult mai repede decât spera Gould.
In câţiva ani, naturalistul a importat mii de păsări din Australia pe care le-a vândut în ţara lui, iar de aici a început un comerţ înfloritor în lumea bună a Europei şi Americilor. În 1894, australienii deja se temeau că popularitatea peruşilor avea să ducă specia la dispariţie şi a interzis definitiv capturarea şi vânzarea acestor păsări pe teritoriul continentului. Interdicţia este şi azi în vigoare. Dar crescătorii pasionaţi au reuşit să îi înmulţească în captivitate şi să obţină zeci de varietăţi de culoare, care mai de care mai spectaculoasă.

Leave a comment